۰۱ خرداد ۱۴۰۳
خبر فوری: بر اساس اطلاعیه دولت مکزیک، تعرفه‌های واردات بر زنجیره تامین آلومینیوم افزایش می‌یابد
خبر فوری: در بحبوحه تحولات بازار مس در جهان، کاهش تعرفه‌های ذوب و پالایش به کاتد مس سرایت کرد
خبر فوری: با افزایش بارندگی‌ها در بخش‌های جنوبی چین، تولید برق نیروگاه‌های آبی افزایش خواهد یافت
خبر فوری: ششمین رکورد تولید روزانه آهن اسفنجی شرکت فولاد هرمزگان به ثبت رسید
خبر فوری: مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس: تفاهم‌نامه ۱۰۰ میلیون دلاری برای تولید سوخت کشتی منعقد شد
خبر فوری: مدیرعامل شرکت ریخته‌گری تراکتورسازی ایران: جهش تولید و صادرات قطعات چدنی را هدف‌گذاری کرده‌ایم

نبشی، ناودانی و سپری؛ کاربرد و ویژگی ها هر کدام از آن ها

نبشی، ناودانی و سپری؛ کاربرد و ویژگی ها هر کدام از آن ها

نبشی، ناودانی و سپری سه نوع از مقاطع فولادی هستند و در انواع و شکل های متفاوت و همچنین با کاربرد های متقاوت تولید میشوند. هر کدام از این محصولات با توجه به قابلیت های که دارند در ساختمان سازی و یا حتی برج سازی نقش بسزایی دارند ولی اصولا برای ساخت در و پنجره استفاده می شوند.

نبشی چیست ؟

نبشی مقطعی فولادی با شکل L و عمودی است و از لحاظ هندسی به دو دسته بال مساوی، بال نامساوی تقسیم می شوند. نبشی بال مساوی دو بال هم اندازه دارد وهمچنین نبشی بال نا مساوی دوبال با سایز متفاوت دارد .
در تولید نبشی از کربن ساده و استیل استفاده می شود و زمانی که نبشی با هرکدام از این سایز ها تولید شود خواص و کاربرد متفاوتی را بدست می آورد.

نبشی ها در دو نوع تولید می شوند:

  1. نبشی فابریک
  2. نبشی پرسی

نبشی فابریک به روش نورد گرم تولید می شود به این شکل که بیلت های فولادی البته با جنس مورد نظر از قبل گرم شده و وارد مرحله نورد می شوند. در این مرحله در طی چند مرحله فرایند، بیلت های فولادی به شکل حروف L می شوند و بعد از آن نبشی فابریک تولید می شود.

نبشی های فابریک نسبت به نبشی های پرسی خواص مکانیکی کمتر و ضعیف تری دارند .

نبشی فابریک از پرس تسمه ی فولادی تولید می شود که زاویه بیرونی این تسمه ها گرد تر از نبشی فابریک است .

کاربرد نبشی

کاربرد نبشی، ناودانی و سپری و خرید آنلاین آهن
کاربرد نبشی، ناودانی و سپری و خرید آنلاین آهن
  • تقویت سازه ها
  • چهارچوب ها
  • جایگزین تکیه گاه
  • دکل انتقال نیرو
  • ماشین آلات صنعتی
  • بادبند ها
  • ساخت مبلمان
  • قفسه های تزئینی

مزایای نبشی

  1. تنوع زیاد در ابعاد، اندازه و مشخصات فنی
  2. تنوع بالا در ظاهر و جنس برای انواع کاربردها مانند نبشی، گالوانیزه، نشی ضد زنگ و غیره
  3. کمک به انتقال یکنواخت نیرو و فشار وارده بر اجزای سازه مورد نظر و همچنین جلوگیری از تخریب آن
  4. جابه جایی ساده و آسان تجهیزات سنگین به ویژه در پروژه های سنگین وصنعتی
  5. ایجاد فرم مناسب و دقیق برای اتصالات سازه ای با تقویت گوشه و کنار و لبه ها

انواع نبشی ها

انواع نبشی، ناودانی و سپری و فروش آنلاین آهن
انواع نبشی، ناودانی و سپری و فروش آنلاین آهن
  • نبشی پرسی

نبشی پرسی با برش ورق سیاه و همچینی استفاده از دستگاه پرس یا همان رول فرمینگ ساخته می شود و گرید DIN1022 کشور آلمان مهم ترین مشخصه آن است.

  • نبشی فابریک

این نوع نبشی فابریک با حرارت دهی شمش های فولادی تولید می شوند برای تنظیم ابعاد و نورد قطعات در مرحله تولید از غلتک های مخصوص استفاده میشود.

  • نبشی گالوانیزه

این نبشی شامل لوله های گالوانیزه که که پوشش های آبکاری شده روی دارند، این پوشش به مقاومت در مقابل خوردگی و زنگ زدگی کمک زیادی میکند.

  • نبشی اسپریال

نبشی اسپریال با روش نورد گرم تولید شده و با عنوان نبشی بال مساوی سبک شهرت دارد و از بین تمامی سایز ها تنها نبشی ۲۰*۲۰*۲ و ۵۰*۵۰*۵ بهترین و برکاربردترین ها در بازار است. نبشی اسپریال دارای انعطاف بالا و در مقابل سوراخ شدن مقاومت بالایی دارد و برای ساخت ماشین آلات صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.

  • نبشی ضد زنگ

به دلیل استفاده از ترکیبات ضد زنگ در ساخت این نوع پروفیل، باعث شد که نبشی ضد زنگ تولید شود همچنین اصلی ترین عناصر در این زمینه فلز کروم و روی بوده که با افزودن به آلیاژ فولادی خاصیت ضد زنگ پیدا می کند. پروفیل های ضد زنگ برای محیط های دریایی، مرطوب، دکل های مخابراتی به طور مکرر استفاده می شود.

  • نبشی آلومینیومی

نبشی آلوینیومی از جنس آلومینیوم و آلیاژ های مرتبط با آن تولید می شود که استحکام بالا و شکل پذیری از ویژگی های اصلی این نوع پروفیل است. از نبشی آلومینیومی در سازه های بزرگ مانند مخابرات و حوزه های سنگین استفاده میشود و همچینین قابلیت جوشکاری بالایی دارد.

  • نبشی T316

این نبشی دارای پوشش نیکل و کروم و البته دارای خاصیت ضد زنگ می باشد و همچنین از مقاومت فوق العاده ای در برابر حرارت و دمای بالا برخوردر است. از مهترین کاربرد این نوع نبشی میتوان به قفسه های فلزی، ضد زنگ در صنایع دریایی و صنایع غذایی اشاره کرد.

  • نبشی A36

برای تولید نبشی A36 از کربت خیلی کمی استفاده شده است و میتوان در ابعاد های دلخواه بر رئی این نبشی برش ایجاد کرد.

  • نبشی لقمه

این نبشی جزء پرکاربرد ترین نبشی ها است و در دو دسته معمولی و شاخه ای قرار می گیرد، این نبشی بر اساس کاربرد و تقاضای بالایی که دارد در اندازه های ۲۰ الی ۳۰ سانتی متری تولید شده و متناسب با سفارش مشتری برش داده و تولید می شود.

سپری چیست ؟

سپری یا به اصطلاح پروفیل Tنوع دیگری از مقاطع فولادی است که در ساختمان سازی زیاد کاربرد دارد. سپری دارای دو بخش بال و جان هستند که ارتفاع این دو کاملا باهم برابر است همچنین سپری ها دارای یک سری نمرات هستند که به معنای ابعاد آن سپری است .

سپری ها مانند نبشی ها دارای دو نوع هستند:

  1. سپری فابریک
  2. سپری پرسی

سپری پرسی جز محصولاتی است که هم به صورت تک و یا حتی به صورت دوبل مورد استفاده مهندسان قرار می گیرد.

فرایند تولید سپری به این شیوه است که فولاد به صورت بیلت وارد مرحله ریخته گری می شود و بعد از گرم شدن در دمای مشخص شده وارد واحد نورد می شود. بعد آن بیلت ها باید از غلتک های خاص عبور کنند که حاصل این کار تولید مقاطی به شکل T است. با پرس طولی سپری ها، این محصول آمادگی لازم برای ورود به بازار را کسب می کند.
سپری به صورت شاخه ای در بازار فروخته می شود و در حین خرید این محصول حتما باید دقت کنید که از نوع پرسی است یا فابریک، همچنین می توانید برای بدست آوردن وزن این محصول از جدول اشتال کمک بگیرید.

کاربرد سپری

کاربرد سپری و خرید آنلاین آهن از آهن لند
کاربرد سپری و خرید آنلاین آهن از آهن لند
  • ساخت در
  • ساخت پنجره
  • اسکلت گلخانه
  • سقف و نمای شیشه ای
  • اتصال پل به ستون
  • سد سازی

فرایند تولید سپری

همانطور که گفته شد تولید سپری به دو روش فابریک و پرسی انجام می شود. گاهی اوقات برای تولید سپری از تیرآهن استفاده می کنند که ابتدا تیرآهن را برش می دهند و از طریق آن پروفیل سپری تولید می شود. همچنین اگر قرار است از سپری سنگین تولید شود پس حتما باید از تیرآهن سنگین و ضخیم استفاده شود. در روش نورد گرم، آهن یا حتی شمش بلوم را درون کوره با حرارت بالا قرار می دهند تا به صورت کامل ذوب شوند.

البته برای اینکه دما به حالت ثابت و تا حد معینی افزایش یابد تا مدتی در این حالت ثابت قرار می گیرد تا مقاطع فولادی که در کوره ریخته شده کم کم نرم و مذاب شود. در صورت اینکه دما حالت متعادل نداشته باشد قطعا باعث تغییر شکل غیر یکنواخت در ماده می شود و در نهایت سپری نامتوازنی بدست می آید یا ممکن است زمانی که در مرحله برش قرار می گیرند در مقابل تغییر شکل مقاومت نشان دهند.

بعد از این که این مواد به صورت کامل نرم شدند از غلتک ها رد داده می شوند تا طول آن ها بیشتر و ضخامت آن ها کمتر شود و همچنین دلیل اصلی کم شدن ضخامت سپری ها بستگی به میزان اصطکاک بین غلتک و سطح فلز دارد.
از روش نورد گرم خیلی بیشتر از نورد سرد استفاده می شود و علت عمده این مسئله کم هزینه بودن روش نورد گرم است. مثلا سپری هایی که با روش نورد گرم تولید می شوند استانداردتر و تمامی الزامات برای تولید آن رعایت شده است و خیلی کم دچار خرابی و پوسیدگی می شود و در کل دچار مقاومت بالایی هستند.

  • نکته: در روش نورد سرد روغن کاری سپری ها راحت تر و سریع تر انجام می شود و در صورت نبود سرما و اکسیداسیون، تلورانس کمتر و پرداخت سطح مقطع خیلی بهتر و با کیفیت تر انجام می شود.

انواع جنس سپری

  • مس
  • آهن
  • آلومینیوم
  • برنج
  • استیل

سپری از جنس آهن خود شامل دو دسته می شود :

  1. سپری آهنی فابریک
  2. سپری آهنی نوری

سپری آهنی نوری در مقایسه با سپری آهنی فابریک دارای وزن سبک تر اما سختی آن کمتری دارد.

استانداردهای سپری

فروش انواع استانداردهای نبشی، ناودانی و سپری در آهن لند
فروش انواع استانداردهای نبشی، ناودانی و سپری در آهن لند
  • DIN1022
  • DIN EN 10055
  • DIN59051

ناودانی چیست ؟

ناودانی نوع دیگری از مقاطع پرمصرف فولادی است. این مقطع فولادی در دو جنس فولاد کربن و استیل تولید می شود و هر کدام متناسب با جنسی که دارد دارای کاربرد متفاوتی هم است.
ناودانی ها از نظر هندسی بودن به دو نوع تقسیم می شوند:

  • بال موازی
  • بال شیب دار

بال موازی ها به ناودانی U شکل و نوع بال شیب دار به C شکل شهرت دارند. روش تولید این محصول به دو صورت است :

  1. پرسی
  2. فابریک

نوع فابریک این مقطع فولادی به روش نورد گرم تولید می شود و ناودانی پرسی به وسیله پرس کردن تسمه های فولادی ایجاد می شود و همچنین قیمت ناودانی های پرسی از ناودانی های فابریک مناسب تر است که این موضوع باعث می شود بتوانید انتخاب بهتری در زمینه ناودانی داشته باشید.

کاربرد ناودانی

  • به صورت قوطی در ستون
  • خرپا
  • قابل استفاده در تیرها

فرایند تولید ناودانی

فرایند تولید نبشی، ناودانی و سپری
فرایند تولید نبشی، ناودانی و سپری

برای تولید ناودانی پرسی معمولا از ورق های فولادی برای مواد اولیه استفاده می شود. در مرحله اول ورق را با ضخامت مناسب به اندازه دلخواه برش می دهند، و در مرحله دوم یعنی پس از برش ورق در سایز و ابعاد مورد نظر از محل مشخص شده خم می شود تا به شکل ناودانی درآید. در پایان با استفاده از دستگاهی به نام رول فرمینگ شکل نهایی خود را بدست می آورد.

برای تولید ناودانی به روش نورد سرد و گرم، ابتدا شمش فلز را در کوره تحت حرارت بالا قرار می گیرد تا دمای آن به حد مورد نظر برسد. در مرحله بعدی از غلتک های افقی و عمودی رد می شود و فرم دلخواه را بدست می آورد. در نهایت در اندازه دلخواه برش خواهد خورد. ناودانی ها از همان مرحله اول تولید می شوند و در مرحله آخر به صورت ناودانی خارج می شوند و به دو دسته نورد سرد و گرم تولید می گردند.

نکته مهم: این دو روش (نورد سرد و نورد گرم) تنها یک تفاوت دارند که در نورد سرد قبل از ورود به مرحله فرم دهی در کوره قرار نمی گیرد.

مقایسه نبشی، ناودانی و سپری

همانطور که در مورد ویژگی های نبشی، ناودانی و سپری گفته شد به این نتیجه رسیدیم که هر کدام از این مقاطع فولادی دارای کاربردها، ویژگی ها و ظاهری متفاوت هستند.

این ۳ مقطع فولادی در مراحل تولید کاملا مشابه هم هستند و شکل هر کدام بستگی به کاربرد آن دارد. سپری ها مقاطع فولادی T شکل هستند، در حالی که ناودانی ها U , C شکل هستند. هر سه در جهت اتصالات در سازه های ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند.

سپری ها فقط به صورت تک ولی نبشی ها به صورت تک و دوبل مورد استفاده قرار می گیرند. این مقاطع فولادی حتی در ضخامت هم متفاوت هستند، ضخامت نبشی ها به صورت استاندارد بین ۲ الی ۳ میلی متر است، در حالی که ضخامت سپری بین ۰.۹ الی ۲.۵ میلی متر است.

سپری ها محصولاتی هستند که به دلیل سه وجهی بودن و مقاومت و سختی بالا، برای یک سری مصارف که نیاز به پایه قوی تری دارند کاملا مناسب هستند. همچنین نبشی ها هم از نظر ساختاری دارای ۲ دسته می باشند:

  1. نبشی شاخه ای
  2. نبشی لقمه ای

از نبشی لقمه ای در سازه هایی مانند آسانسور به مقدار زیاد استفاده می شود. همچنین علاوه بر جنس استیل و فولاد کربنی و آهنی دارای جنس گالوانیزه هم هستند. از نبشی با جنس گالوانیزه بیشتر در محیط های مرطوب که اکثرا سازه در معرض خطر زنگ زدگی و خوردگی است، استفاده می شود. برای تولید این نوع نبشی، پس از روی اندود کردن ورق های آهنی به وسیله روش خمکاری رول فرمینگ به نبشی تبدیل می شوند.

فرایند تولید نبشی

نبشی ها به طور کلی از نظر روش تولید به دو دسته فابریک و پرسی تقسیم می شوند که برای تولید نوع نبشی پرسی از فرایند پرس سرد و و در تولید نوع نبشی فابریک از فرایند نورد گرم استفاده می شود. نبشی های فابریک از شمش با جنس منتخب شده از پیش گرم شده و فرایند نورد را طی می کند. محصولی که از این فرایند بدست می آید نیازی به پرس کردن و شکل دهی نخواهد داشت، در حالی که برای تولید نبشی پرسی از ورق های فولادی با ضخامت های مختلف و طولی بین ۶ تا ۱۲ متر استفاده می شود.

در طی فرایند تولید نبشی پرسی از دستگاهی به نام رول فرمینگ برای پرس کردن ورق های فولادی برش خورده استفاده می شود. از آن جایی که این دستگاه دارای سرعت بالایی نسبت به روش فابریک است پس فرایند تولید طبق این روش می تواند سرعت بالاتری نسبت به فرایند تولید به روش فابریک داشته باشد. همچنین نبشی های تولید شده به روش پرسی دارای زاویه بیرونی گردتری نسبت به نبشی های تولید شده به روش فابریک هستند و عموما از نظر مکانیکی خواص مکانیکی ضعیف تری هم دارند.

ابعاد نبشی

همانطور که گفته شد نبشی ها دارای ضخامت متفاوتی هستند اما به طور استاندارد ضخامت نبشی ها بین ۲ الی ۵ میلی متر و طول آن ها بین ۶ الی ۱۲ میلی متر است. اما نکته مهم نیاز مشتری است که باید ضخامت نبشی ها را با توجه به پروژه مورد نظر انتخاب کند.

استانداردهای نبشی

نبشی ها مطابق با استانداردهای زیر:

  1. ASTM A 36
  2. ASME S1-36
  3. DIN EN 10056-1

تولید می شوند. همیشه برای نام گذاری نبشی ها از یک عدد سه رقمی و یک حروف انگلیسی استفاده می شود. همچنین این عدد را باید از چپ به راست بخوانید که نشان دهنده اندازه بال ها و ضخامت نبشی ها است.

کاربردهای نبشی

  • نبشی کشی دیوارها
  • جلوگیری از ریزش دیوار
  • ساختمان های کرمیت
  • ساخت خرپا و ستون
  • قاب فلزی
  • دکل انتقال نیرو
  • اتصال ستون به صفحات فوندانسیون

نبشی ها در جهت ایجاد اتصالات در سازه های ساختمانی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند و به قطعات خرد شده هر دو نوع محصول (فابریک و پرسی) لقمه گفته می شود.

مهم ترین تفاوت نبشی و سپری که همین امر منجر به تفاوت در خواص آن هم شده است، شکل ظاهری سطح مقطع این دو نوع محصول است. زیرا نبشی ها از دو مقطع عمود برهم به شکل حروف L تشکیل شده است. در حالی که سپری از یک مقطع عمود بر یک صفحه به شکل حروف T ساخته شده است.

همچنین نبشی ها به دو گونه بال مساوی و بال نامساوی که بر اساس اندازه بال ها مورد استفاده قرار می گیرند، تقسیم می شوند و پروفیل سپری به دو دسته لبه تیز و لبه گرد بر اساس اندازه دیواره محصول مورد استفاده قرار می گیرند. بازه ضخامت سپری ها بین ۰/۹ تا ۲/۵ میلی متر که البته در مقایسه با نبشی دارای ضخامت کمتری است.

نبشی ها می توانند با روکش و جنس گالوانیزه تولید شوند و در محیط های اکسیدی و خورنده مورد استفاده قرار بگیرند. اما سپری ها تحت هیچ شرایطی نمی توانند با همچین جنسی(گالوانیزه) تولید و مورد استفاده قرار گیرند.

تفاوت فنی و مکانیکی نبشی و سپری

نبشی و سپری ها دارای مقاومت و خمش متفاوتی نسبت یکدیگر هستند. پروفیل سپری با توجه به ساختارهای مکانیکی نسبت به پروفیل نبشی دارای سختی بیشتر و قابلیت خمش کمتری دارد.

سپری ها در مواردی که نیاز به اتصال قوی تری دارند، مورد استفاده قرار می گیرند. اما می توان با اتصال دو نبشی به یکدیگر پایه قوی تری ایجاد کرد. با توجه به نوع کاربرد و مقاومت مورد نیاز از نبشی ها می توان به صورت دوبل از آن استفاده کرد. در حالی که این موضوع در مورد سپری ها صدق نمی کند.

سپری ها با توجه به ساختار مکانیکی، بیشتر در جایگاه های میانی مورد استفاده قرار می گیرند تا اوضاع و شرایط برای استفاده از هر دو وجه آن مهیا باشد در صورتی که نبشی ها اکثرا در زوایا مورد استفاده قرار می گیرند.

تفاوت کاربردی نبشی و سپری

همانطور که در بالا ذکر شد پروفیل هایی مثل نبشی، ناودانی و سپری دارای کاربردها و ویژگی های متفاوتی هستند. البته با وجود این که هدف استفاده از نبشی و سپری ایجاد اتصالات در سازه های فلزی مورد استفاده است، اما تفاوت در ساختار ظاهری آن ها منجر به کاربرد در واحدها و بخش های مختلف یک سازه شده است.

سپری ها به دلیل داشتن ساختارهای دو وجهی در زمینه اتصالات میانی به کار می روند و در نتیجه منجر به اتصالات دو وجهی می شوند. نبشی ها دارای اتصالات زاویه دار و یا حتی عمود بر هم هستند. زمانی که محیط مرطوب است و شرایط برای زنگ زدگی و خوردگی محصولات فلزی مناسب باشد، می توان از نبشی ها در نوع گالوانیزه استفاده کرد. و در صورتی که در محل اتصال مقاومت بیشتری نیاز داشته باشد، پیشنهاد می شود که از سپری استفاده شود.

مزایا و معایب نبشی و سپری

مقاومت و تحمل وزن بالا از جمله ویژگی های پروفیلی به نام سپری است اما این مزیت سپری باعث خمش پذیری کمتر آن نسبت به پروفیل نبشی شده است که گاهی هم باعث بروز مشکلاتی می شود.

برای اطلاع از قیمت و خرید انواع نبشی، ناودانی و سپری با شماره های ۰۶۱۵۳۲۲۲۱۰۰ و ۰۲۱۹۱۰۱۰۶۶۶ با کارشناسان تیم فروش آهنلند در ارتباط باشید.

 

جدیدترین‌ها
پشتیبانی آهن لند
مطالب پیشنهادی
خرید آسان در آهن لند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

cropped-ahanlandlogo